Arvonlisävero

Arvonlisäveron peruste

Mistä arvonlisävero lasketaan?

Arvonlisävero lasketaan tavaran tai palvelun verottomasta hinnasta eli veron perusteesta. Veron perusteeseen sisältyvät kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa ostajalta. Niitä ovat esimerkiksi laskutuslisät ja postituskulut. Osoiteesta www.vero.fi löydät aina ajantasalla olevan ohjeen arvonlisäveron laskemiseen.

ALVinin ohje arvonlisäveron laskentaan! 

Arvonlisäveron alarajahuojennus

Arvonlisäverovelvollinen voi saada huojennusta maksettavasta arvonlisäverosta, jos tilikauden (12 kk) liikevaihto ilman arvonlisäveron osuutta on alle 30 000 euroa. Tilikauden aikana arvonlisäveroilmoitukset annetaan ja arvonlisäverot maksetaan normaalisti. Verovelvollinen laskee itse huojennukseen oikeuttavan määrän ja ilmoittaa tiedot tilikauden viimeisen kuukauden tai kalenterivuoden viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella.

Lisää arvonlisäveron alarajahuojennuksesta ALVin Neuvoja ja vastauksia sivulla!

Miten ja milloin alarajahuojennus ilmoitetaan?

Alarajahuojennuksen tiedot ilmoitetaan joulukuun arvonlisäveroilmoituksen (www.vero.fi/omavero) seuraavissa kohdissa:

  • Alarajahuojennukseen oikeuttava liikevaihto
  • Alarajahuojennukseen oikeuttava vero
  • Alarajahuojennuksen määrä

Lisää alarajahuojennuksen ilmoittamisesta?

Ulkomaan arvonlisävero

Voinko vähentää ulkomailla tehdyistä ostoista arvonlisäveron Suomessa?

Ulkomailla tehdyistä liiketoimintaan kuuluvista hankinnoista voi hakea arvonlisäveropalautusta ainoastaan sen maan verottajalta, missä hankinta on tehty. Jotta veron voisi vähentää Suomessa, tulee hankita tehdä EU:n käänteisen verovelvollisuuden mukaisesti. Tällöin sinun tulee toimittaa myyjälle VAT-tunniste ja saada lasku/tosite missä on esim. merkintä ”Reverse VAT-charge” ja laskun alv on 0%. Tällöin toimit EU-ostojen ohjeiden mukaisesti. Mikäli laskulla on kohdemaan alv, tulee sinun kirjata koko tosite käyttämällä alv 0%, sillä tuo arvonlisävero ei ole vähennyskelpoinen Suomessa.

Ajoneuvo arvonlisäverotuksessa

Tavaran tai palvelun arvonlisäveron saa yleensä vähentää, jos tavara tai palvelu on ostettu verollista liiketoimintaa varten toiselta verovelvolliselta.

Ajoneuvojen arvonlisäveron vähentämiseen liittyy kuitenkin rajoituksia.

Hankinta- ja käyttökuluihin sisältyvää arvonlisäveroa ei yleensä saa vähentää, jos hankinta on

  1. kodin ja työpaikan välisiin matkoihin hankittu ajoneuvo
  2. edustustarkoitukseen hankittu ajoneuvo
  3. henkilöauto, moottoripyörä, matkailuperävaunu tai sellainen vesialus, joka on rakenteensa perusteella tarkoitettu pääasiallisesti huvi- tai urheilukäyttöön.

Vähennyksen saa tehdä, jos kohdan 3 ajoneuvo tai alus on hankittu myytäväksi, vuokrattavaksi, käytettäväksi ammattimaisessa henkilökuljetuksessa (esimerkiksi taksit) tai käytettäväksi ajo-opetuksessa, yksinomaan vähennykseen oikeuttavaan tarkoitukseen (ei koske moottoripyöriä, matkailuperävaunuja ja huvi- tai urheilualuksia). Rajoituksia on enemmän, jos kyse on moottoripyörästä, matkailuperävaunusta tai rakenteeltaan pääasiallisesti huvi- tai urheilukäyttöön tarkoitetusta vesialuksesta. Vähennyksen saa tehdä vain, jos moottoripyörä, matkailuperävaunu tai huvi- tai urheiluvene on hankittu myytäväksi, vuokrattavaksi, ammattimaiseen henkilökuljetukseen tai ajo-opetukseen.

LUE LISÄÄ ajoneuvon arvonlisäverotuksesta TÄÄLTÄ!

 

Maahantuonnin arvonlisäverosta löydät oman blogi-kirjoituksen TÄÄLTÄ!

 

 


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu