Autokulut toiminimen kirjanpidossa

Elinkeinotoiminnassa käyttämäsi auto kuuluu yrityksesi elinkeinotoiminnan varallisuuteen, jos autolla vuosittain ajetuista kilometreistä yli puolet on elinkeinotoiminnan ajoa.

Ajokilometrit selvitetään jokaisesta autosta erikseen. Elinkeinotoiminnan ajoja ovat kaikki elinkeinotoiminnasta johtuvat ajot.

Kun auto kuuluu elinkeinotoiminnan varallisuuteen, merkitse kirjanpitoon kaikki autoon liittyvät todelliset kulut. Todellisia kuluja ovat esimerkiksi polttoaineet, huollot ja auton poisto. Kirjaa todelliset kulut kirjanpitoon tositteiden perusteella. Vähennä kaikki elinkeinotoimintaan liittyvät todelliset autokulut elinkeinotoiminnan veroilmoituksellasi.

Elinkeinotoiminnan ajoa eivät ole ne matkat, jotka teet asunnolta kiinteälle toimipaikallesi. Ne ja muut elinkeinotoimintaan kohdistumattomat ajot ovat yksityisajoasi.

Ajopäiväkirjalla erotat elinkeinotoiminnan ajot yksityisajoista

Merkitse ajopäiväkirjaan elinkeinotoiminnan ajot ja kokonaiskilometrit, jotka autolla on ajettu tilikauden aikana. Ajopäiväkirjassa siis selvität kirjanpitoa ja verotusta varten, miten ajot autolla jakautuvat elinkeinotoiminnan ajoihin ja yksityisajoihin.

Merkitse ajopäiväkirjaan elinkeinotoiminnan ajoista:

  • ajon alkamis- ja päättymisaika
  • ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä mahdollisesti ajoreitti
  • matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
  • matkan pituus
  • ajon tarkoitus.

Autokulut voidaan hyväksyä vähennettäväksi myös muun luotettavan selvityksen perusteella. Ajopäiväkirja tai muu selvitys on tehtävä jokaisesta ajoneuvosta erikseen. Toimita ajopäiväkirja Verohallinnolle vain pyydettäessä.


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu