Back to basics: Yrittäjän työeläke

Kuten varmasti tiedät, työeläke tarkoittaa summaa, jota kasvatat työurasi aikana joka kuukausi tulevia eläkepäiviä varten. Yrittäjällä eläke kertyy YEL-työtuloista. Eläkevakuutus on usein helppo sivuuttaa, sillä työnantaja huolehtii eläketurvasta. Yrittäjänä kuitenkin joudut huolehtimaan siitä itse. Yrittäjänkään ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä eläketurva on osa pakollista sosiaaliturvaa ja täten vaikea unohtaa.

Koska ja kuinka paljon sitä eläkettä aletaan sitten kerryttämään?

Yrittäjillä eläke alkaa kertymään 18 vuotta täyttäessäsi ja mikäli täytät sen vaatimat kriteerit. Yrittäjäeläkkeen kertymä voi vaihdella hieman, mutta pääsääntöisesti sitä kertyy n. 1,5% koko työurasi ajan. Lisäksi lykkäyskorotusta kertyy jokaisena kuukautena, jona työskentelet vielä eläkeikään päästyäsi.

YEL lasketaan työtulostasi. YEL-työtulo vastaa summaa, jonka maksaisit työntekijälle samasta työstä. YEL-työtulo on pakollinen, mikäli työtulosi on vähintään 8063,57 euroa ja korkeintaan 183125,00 euroa vuodessa (2021). Mitä korkeampi työtulo, sitä suurempi eläke. Työtulon voi helposti laskea laskureilla, joita löytyy mm. useiden vakuutusyhtiöiden nettisivuilta. Kannattaa myös muistaa, että myös sairauspäivärahat, työttömyyspäivärahat, vanhempainpäivärahat, yms. perustuvat YEL-työtuloon.

Työeläkkeen karttumista voit seurata työeläkeotteeltasi. Voit pyytää sitä työeläkeyhtiöstäsi. Mikäli olet 18 – 67 vuotias työntekijä tai yrittäjä, ja asut Suomessa, saat työeläkeotteen. On suositeltavaa seurata työeläkeotettasi, sillä sinun täytyy tarkistaa sen tiedot oikeiksi. Seuraaminen on onneksi helppoa sillä, saat työeläkeotteen paperisena kotiisi 3 vuoden välein, ja lisäksi voit tarkistaa sen eläkeyhtiösi verkkopalvelusta.

Voit lukea lisää aiheesta täältä:

https://www.etk.fi/suomen-elakejarjestelma/elaketurva/tyoelaketurvan-kattavuus-ja-vakuuttaminen/yel-yrittajat/

https://www.tyoelake.fi/yrittajan-elaketurva/#2a00a4db


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu