Muista tarkistaa ennakkoverojesi riittävyys!

Verohallinto laskee ennakkoveron viimeksi päättyneen verotuksen perusteella, mutta jos olet uusi yrittäjä, ennakkoveron määrä perustuu itse antamaan arvioosi verotettavasta tulosta.

Tilikauden kääntyessä loppusuoralle, kannattaa tarkistaa onko ennakkoverosi riittävällä tasolla, jotta vältyt ikäviltä jäännösveroilta (mätkyiltä)!

Toimi siis näin:

  1. Aja ALVinista tuloslaskelmaraportti esim. ajalta 1.1.-30.9.2022 (jos olet jo ehtinyt tallentaa kaikki syyskuulle ja sitä aiemmalle ajalle kuuluvat tulo- ja menotositteet palveluun)
  2. Tee karkea laskelma minkälaisen kirjanpidollisen tuloksen tulet tekemään 1.10.-31.12.2022 välisellä ajanjaksolla.
  3. Laske tekemäsi laskelman tulos ja ALVin tuloslaskelman tulos (ennen veroja) yhteen.
  4. Vertaa tulosta (tulos ennen veroja) ennakkoveropäätöksen mukaiseen verotettavaan tuloon.
  5. Jos vaikuttaa siltä, että arvioisi tilikauden tuloksesta poikkeaa ennakkoverolaskelman arviosta, kannattaa ennakkoveron määrään hakea muutosta. Muutosta voi hakea useamman kerran vuodessa.
    Esimerkki 1: Jos ennakkovero on määrätty liian suureksi, hae ennakkoveroon muutosta, äläkä jätä veroa kokonaan maksamatta tai maksa veroa vähemmän kuin sitä on ennakkoveropäätöksessä määrätty. Maksamaton ennakkovero peritään sinulta joka tapauksessa korkojen kera.
    Esimerkki 2: Jos ennakkovero on määrätty liian pieneksi, älä maksa oma-aloitteisesti lisää, vaan hae ennakoihin muutosta. Oma-aloitteisesti maksettu osuus palautuu automaattisesti, eikä verottaja osaa käsitellä sitä ilman ennakkojen muutosta.
  6. Hae ennakkoveroa tai ennakkoveron muutosta OmaVerossa.Voit hakea uutta ennakkoveroa, tehdä ennakkoveroon muutoksia tai hakea sen poistoa aina verotuksen päättymiseen asti. Verotuksen päättymispäivä on merkitty saamaasi verotuspäätökseen. Kun olet tehnyt hakemuksen, saat ennakkoverosta päätöksen, joka sisältää maksuohjeet.

Tarkat ohjeet ennakkoveron muutoshakemuksen tekemisestä löydät täältä.

 

 

 


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu