Toiminimiyrittäjän ennakkoverotus

Ennakkoveroa maksetaan elinkeinotoiminnan tulosta, vuokratuloista ja omaisuuden myyntivoitoista. Pienyrittäjän tulot ovat yleensä elinkeinotoiminnan tuloja. Yrittäjän on itse ilmoitettava verottajalle arvioidut tulot (tuotot-kulut=tulo), minkä mukaan Verohallinto laskee ja määrää ennakkoveron. Verohallinto lähettää ennakkoverosta päätöksen ja tilisiirtolomakkeet postitse yleensä vuoden loppupuolella. Jos tulot pysyvät ennallaan seuraavina vuosina, Verohallinto lähettää ennakkoveropäätöksen ja tilisiirrot viran puolesta. Mikäli tulosi ovat muuttuneet kannattaa ennakkoverotukseen hakea muutosta heti tilikauden alkupuolella, eikä vasta loppuvuodesta!

Ennakkoveron eräpäivä
Ennakkoveropäätökseen ja tilisiirtolomakkeisiin on merkitty kunkin erän määrä ja eräpäivä. Eräpäivä on kuukauden 23. päivä. Jos eräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, veron voi maksaa seuraavana arkipäivänä ilman viivästysseuraamuksia. Kun maksat ennakkoveroa, käytä aina tilisiirtolomakkeeseen merkittyä pankkitilinumeroa ja viitenumeroa. Jokaisella ennakkoveron erällä on oma viitenumero.

Jos maksat ennakkoveron myöhässä, sinun on maksettava myös viivekorkoa. Voit maksaa viivekoron samalla tilisiirtolomakkeella kuin ennakkoveron. Viivekoron määrän voit laskea viivekorkolaskurilla. Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka (nämä päivät mukaan lukien). Viivekoron korkoprosentti vahvistetaan vuosittain. Vuonna 2018 viivekorko on 7 %. Viivekoron vähimmäismäärä on 3 euroa. Esimerkiksi 23.5. erääntyneen ennakkoveron maksumuistutuksen eräpäivä on 6.7.
Jos ennakkoveroa ei makseta maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää veron ulosottoon.

Voit maksaa ennakkoveron e-laskulla tai suoramaksulla
Tilaa e-lasku verkkopankissasi tai tee suoramaksutoimeksianto pankkisi kanssa, niin maksaminen on vaivatonta eikä veron eräpäivä unohdu. Tee e-laskutilaus tai suoramaksutoimeksianto viimeistään noin kolme viikkoa ennen eräpäivää.
Verovuoden (esim. 2017) verotuksessa otetaan huomioon se ennakko, joka on maksettu viimeistään 30.9.(2018) eli kuukautta ennen verovuoden verotuksen päättymistä 31.10.(2018). Jos ennakkoa ei ole maksettu ajoissa, ne tulevat maksettavaksi jäännösveroina, eli mätkyinä.

Ennakkovero kannattaa yrittää pitää mahdollisimman lähellä lopullista maksettavaa veroa. Näin et maksaa turhaan liikaa veroa etukäteen, etkä saa suuria mätkyjä verotuksen päätyttyä. Verottajan sivulla https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/verokortti-verkossa voit laskea ja arvioida veron määrää ja tilata muutoksen ennakoihin.

Luonnollisesti voit myös pyytää apua ALVin –tukipalvelusta tuki@alvin.fi

 


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu