Kevytyrittäjyys vai toiminimi – kannattaa harkita tarkkaan!

Kevytyrittäjyyttä mainostetaan näkyvästi ja se jakaa paljon mielipiteitä. Todellisuudessa kevytyrittäjyys on vain laskutuspalveluiden keksimä markkinointitermi, ei siis mikään yritystoiminnan muoto. Kevytyrittäjänä luovutat osan tuloistasi laskutuspalvelulle ja menetät veroetuja. Toisaalta sinun ei tarvitse murehtia hallinnollisista asioista kuten kirjanpidon järjestämisestä. Kevytyrittäjyys on helppo ja turvallinen tapa lähteä kokeilemaan yritysidean toimivuutta.

Toiminimiyrittäjänä kannat itse vastuun yritystoiminnastasi, saat vähentää verotuksessa liiketoiminnan hankinnoista kulut ja voit hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta (verottajan ohje aiheesta). Lisäksi tulee järjestää yrityksen kirjanpito, mutta sitä varten ei tarvita välttämättä tilitoimistoa vaan voit käyttää tarjolla olevia muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi ALVinia (https://www.alvin.fi/) käyttämällä voit valita palvelun tason sen mukaan kuinka paljon tukea tarvitset hallinnollisissa asioissa.

Yle uutisten teettämässä laajassa selvityksessä 1.9.2021 käy ilmi, että todellisuudessa kevytyrittäjän käteen jää vähemmän rahaa kuin omatoimisen toiminimiyrittäjän. Ohessa lainaus selvityksestä, jonka voit lukea voit lukea kokonaisuudessaan Yle uutiset -sivuilta:

Kevytyrittäjyyden ja toiminimen menoista on tehty esimerkkilaskelma. Laskelma on tehty tamperelaisen 35-vuotiaan henkilön mukaan, sanotaan häntä vaikkapa Markukseksi. Alla lasketaan, kuinka paljon rahaa Markukselle jää käteen jos hän laskuttaa 31 000 euroa vuodessa kevytyrittäjänä Ukko.fi-palvelun kautta tai jos hän laskuttaisi saman summan toiminimiyrittäjänä ilman laskutus- tai kirjanpitopalvelua.

Markukselle jää siis käteen toiminimiyrittäjänä lähes 3 500 euroa enemmän. Laskelmasta puuttuu vielä vähennysten vaikutus. Toiminimiyrittäjä pystyy vähentämään tekemistään hankinnoistaan arvonlisäverot ja vähentämään yritystoiminnan kustannuksia verotuksessa. Kevytyrittäjän mahdollisuudet tehdä vähennyksiä henkilökohtaisessa verotuksessa taas ovat rajatummat. Toisaalta toiminimiyrittäjä joutuu joko itse huolehtimaan kirjanpidosta, käyttämään kirjanpitopalvelua tai etsimään tilitoimiston.”

Verrattaessa Ylen selvityksen esimerkin Ukko.fi:n palvelumaksua (1250€) ALVinin PRO-version vuosimaksuihin (455€) – säästäisit vuodessa jo liki 800 euroa!

Kevytyrittäjyys:

+ Ei riskiä
+ Ei hallinnollista taakkaa (yrityksen perustaminen, kirjanpito, alv-ilmoitus, jne.)

– Et voi hyödyntää kuluja verotuksessa
– Et saa arvonlisäveron alarajahuojennusta
– Maksat työstäsi laskutuspalvelulle osuuden
– Ei mahdollisuutta saada starttirahaa

Toiminimiyrittäjä:

+ Saat vähentää kulut verotuksessa
+ Voit hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennuksen
+ Voit saada starttirahaa

– Kirjanpidon järjestäminen
– Yrityksen perustaminen (ilmoitus kaupparekisteriin sähköisesti 60€)


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 16,90€ / kk

Yrittäjät jäsenyritys Suomessa valmistettu